Home | 

Public Country-by-Country Reporting – Nová informační povinnost pro vybrané společnosti

Public Country-by-Country Reporting – Nová informační povinnost pro vybrané společnosti

Novinky
Kategorie
Kontakt

Novelou zákona o účetnictví, která byla přijata v rámci tzv. konsolidačního balíčku, byla do českého právního řádu transponována směrnice EU zavádějící tzv. Public Country-by-Country Reporting (PCbCR). Směrnice obecně zavádí povinnost pro nadnárodní skupiny podniků s konsolidovanými výnosy v minimální výši 750 mil. EUR sestavit a zpřístupnit zprávu, která bude obsahovat informace o výši daní z příjmů a související ekonomické informace o jednotlivých společnostech ze skupiny.

Jak již z názvu plyne, částečně se jedná o analogii s „klasickým“ Country-by-Country Reportingem, tedy Zprávy podle zemí (CbCR), jak ji znáte z našich předešlých newsletterů. Ve skutečnosti se však nejedná o pouhé „zveřejnění“ CbCR, jak by mohl název naznačovat, ale o zcela novou, leč velmi podobnou informační povinnost.

Zákon o účetnictví implementuje PCbCR formou tzv. zprávy o daních z příjmů. Ta je následně členěna do dvou variant, a to (i) konsolidovanou zprávu o daních z příjmů a (ii) zprávu o daních z příjmů (zprávy o daních z příjmů). Související novela zákona o účetnictví již nabyla účinnosti, a společnosti jsou tak povinny sestavit a zpřístupnit zprávy o daních z příjmů za období započaté po 22. červnu 2024 včetně.

Konsolidovanou zprávu o daních z příjmů bude primárně sestavovat a zpřístupňovat společnost, která je nejvyšší konsolidující entitou, avšak za podmínky, že v jejím konsolidačním celku nejsou pouze české společnosti, které nemají žádné zahraniční pobočky (např. odštěpný závod) nebo stálé provozovny. Jinými slovy je pro povinnost sestavit konsolidovanou zprávu o daních z příjmů důležitým faktorem přeshraniční prvek konsolidačního celku. Dále musí být splněna podmínka dosažení částky 19 mld. Kč ročního konsolidovaného čistého obratu ve dvou po sobě následujících účetních obdobích.

Povinnost sestavit a zpřístupnit konsolidovanou zprávu o daních z příjmů může mít také (i) společnost, která je velkou nebo střední účetní jednotkou, nebo (ii) pobočka na území České republiky, která dosáhne částky 200 mil. Kč ročního úhrnu čistého obratu ve dvou po sobě následujících účetních obdobích. Jednou z podmínek této situace je skutečnost, že nejvyšší konsolidující entitou je společnost, která je ustanovena podle jiného právního řádu než právního řádu států EU a jejíž konsolidované výnosy dosáhly částky 750 mil. EUR ve dvou po sobě následujících účetních obdobích.

Zprávu o daních z příjmů bude sestavovat a zpřístupňovat společnost, která je samostatnou účetní jednotkou, má zahraniční pobočku nebo stálou provozovnu, a zároveň její úhrn ročního čistého obratu dosáhne částky 19 mld. Kč ve dvou po sobě následujících účetních obdobích. Povinnost se také může týkat pobočky na území České republiky, jejímž zřizovatelem je samostatná účetní jednotka, která je ustanovena podle jiného právního řádu než právního řádu států EU a jejíž výnosy dosáhly částky 750 mil. EUR ve dvou po sobě následujících účetních obdobích. I v této situaci je stanovena minimální výše ročního úhrnu čistého obratu pobočky ve výši 200 mil. Kč ve dvou po sobě následujících účetních obdobích.

Zprávy o daních z příjmů by měly obsahovat především informace o nejvyšší konsolidující osobě a všech ovládaných osobách zahrnutých v konsolidované účetní závěrce (platí pro konsolidovanou verzi). Mezi další zveřejňované údaje patří také informace o společnosti, jako je její název, stručný popis činnosti, dotčené účetní období, počet zaměstnanců a další ekonomické a finanční informace, včetně např. výše uhrazené daně z příjmů.

Formát zpráv o daních z příjmů by měl vycházet ze společného vzoru založeného na předpisu Evropské unie, a to v elektronické podobě. Samotný vzor zatím nebyl zveřejněn. Dále zákon o účetnictví uvádí, že zprávy o daních z příjmů mohou být sestaveny na základě pokynů pro vyplňování CbCR. O takovém postupu je třeba ve Zprávě o daních z příjmů informovat.

Společnosti, které budou mít povinnost zpřístupnit zprávy o daních z příjmů, jsou povinny tak učinit do 12 měsíců od rozvahové dne. Zpřístupnění zpráv o daních z příjmů provedou obdobným způsobem jako zveřejnění účetních závěrek, tedy uložením do Sbírky listin ČR s tím, že daná společnost uvede na svých webových stránkách odkaz na tuto Sbírku listin ČR.

Pokud byste si nebyli jisti, zda se tato povinnost týká i Vaší společnosti, neváhejte se obrátit na naše odborníky.

Autor: Veronika Kdolská, David Hlava

Kontaktujte nás

Podobné příspěvky

Váš odběr

Jako TPA Group se snažíme našim zákazníkům poskytovat produkty šetrné k životnímu prostředí. Všechny naše publikace si tedy můžete stáhnout jako digitální PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.