Home | 

Novela zákona o dorovnávacích daních stále čeká na první čtení

Novela zákona o dorovnávacích daních stále čeká na první čtení

Novinky
Kategorie
Kontakt

Do poslanecké sněmovny se na konci léta dostala novela zákona č. 426/2023 Sb., o dorovnávacích daních pro velké nadnárodní skupiny a velké vnitrostátní skupiny.

Cílem novely je přiblížit zákon ještě více modelovým pravidlům OECD a z nich vycházející Směrnici EU tak, aby bylo bez pochyb možné považovat český systém za kvalifikovaný pro účely mezinárodního systému tohoto zdanění.

Novela však také prodlužuje/sjednocuje lhůty pro podání týkající se české a přiřazované dorovnávací daně; pro informační přehledy k české i přiřazované dorovnávací dani by tak nově měla lhůta činit 15 měsíců (18 měsíců v případě vstupního období), zatímco pro daňová přiznání k obou těmto daním 22 měsíců. Přitom dle přechodných ustanovení žádná z těchto lhůt v žádném případě neskončí dříve než 30. června 2026.

Dochází dále k úpravě pravidel pro bezpečné přístavy či způsob přepočtu měn, novela mimo jiné také zasahuje do některých definic, velké změny doznalo vymezení typů daňového zvýhodnění a pro investiční fond je nově jednou z definičních podmínek přítomnost „nejméně dvou investorů“ namísto „velkého množství investorů“. Mění se také terminologie v případě zdaňovacího období – nově výkazního období.

Vzhledem k povaze změn obsahuje novela přechodné ustanovení, podle kterého se nové znění uplatní již pro období započatá od 31. prosince 2023, tedy již pro první výkazní období podléhající tomuto systému.

Je možné, že návrh novely dozná v průběhu legislativního procesu dodatečných změn. O vývoji Vás budeme informovat.

Autor: Veronika Lacinová, Luboš Balek

Kontaktujte nás

Podobné příspěvky

Váš odběr

Jako TPA Group se snažíme našim zákazníkům poskytovat produkty šetrné k životnímu prostředí. Všechny naše publikace si tedy můžete stáhnout jako digitální PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.