Home | 

Ručení za mzdové nároky v dodavatelských řetězcích ve stavebnictví

Ručení za mzdové nároky v dodavatelských řetězcích ve stavebnictví

Novinky
Kategorie
Kontakt

Novela zákoníku práce s účinností od 1. ledna 2024 přinesla speciální úpravu ručení za mzdy, platy a odměny z dohody (dále jen „mzdy“) ve stavebnictví. Ručení se týká situací, kdy dodavatel (stavební podnikatel podle § 14 písm. d) stavebního zákona), využívá při provádění stavby, změně nebo údržbě dokončené stavby anebo při odstraňování stavby plnění od poddodavatele (ti pak mohou využívat i další poddodavatele). Za poddodavatele se v tomto případě považuje rovněž agentura práce, která dodavateli dočasně přidělila své zaměstnance pro provádění těchto činností.

Dodavatel v takovém případě ručí také za mzdy zaměstnanců poddodavatele v rozsahu, v jakém se podíleli na smluvním plnění pro dodavatele, a to až do výše minimální mzdy. Ve smluvním řetězci o více poddodavatelích ručí s dodavatelem společně a nerozdílně rovněž dodavatel na nejvyšším stupni smluvního řetězce.

Pokud zaměstnavatel (poddodavatel) nevyplatí zaměstnanci za práci, kterou konal v rámci plnění pro dodavatele, jeho mzdu do její splatnosti, může zaměstnanec do 3 měsíců od uplynutí splatnosti písemně vyzvat ručitele k uspokojení svých mzdových nároků. Ten je povinen je uspokojit nejpozději do 10 dnů od doručení výzvy. Ručiteli tím vznikne právo na náhradu toho, co plnil, informuje tedy dotyčného zaměstnavatele o výši částek vyplacených jednotlivým zaměstnancům a o provedených srážkách ze mzdy.

Potenciální ručitel může ručení předejít, a to v momentě, kdy mu poddodavatel poskytl při zahájení realizace smluvního plnění potvrzení, že nemá evidován nedoplatek na pojistném a penále na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a veřejném zdravotním pojištění ne starší než 3 měsíce, a zároveň nebyla poddodavateli v období 12 měsíců předcházejících zahájení realizace smluvního plnění pravomocně uložena pokuta vyšší než 100 000 Kč za porušení povinností vyplývajících z pracovněprávních předpisů. Při splnění obou podmínek dodavatel neručí ani za mzdové nároky zaměstnanců poddodavatelů na nižších stupních řetězce.

Kategorie
Kontakt

Podobné příspěvky

Váš odběr

Jako TPA Group se snažíme našim zákazníkům poskytovat produkty šetrné k životnímu prostředí. Všechny naše publikace si tedy můžete stáhnout jako digitální PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.