Home | 

Znáte aktuální trendy v oblasti kontrol převodních cen?

Znáte aktuální trendy v oblasti kontrol převodních cen?

Novinky
Kategorie
Kontakt

Generální finanční ředitelství (GFŘ) zveřejnilo tiskovou zprávu, která se věnuje oblasti převodních cen. GFŘ jejím prostřednictvím upozorňuje na praktiky, se kterými se Finanční správa v ČR nejčastěji setkává, a současně uvádí statistiku daňových kontrol souvisejících s převodními cenami.

Netýká se tato oblast i vás?

Podle Finanční správy se nadnárodní skupiny v ČR stále častěji uchylují ke komplexním strategiím v oblasti převodních cen s cílem minimalizovat své daňové povinnosti. Tato praxe, která často zahrnuje fiktivní či pod/nadhodnocené transakce mezi mateřskými a dceřinými společnostmi, významně snižuje daňový základ v ČR a v důsledku toho také příjmy do státního rozpočtu. Kromě přesunu základu daně do jiných jurisdikcí dochází také k narušení rovnováhy v konkurenčním prostředí.  Z těchto důvodů se Finanční správa na oblast převodních cen stále častěji zaměřuje, a dochází tak k četnějším a detailnějším kontrolám ze strany správce daně. Následující tabulka zobrazuje statistiku daňových kontrol v oblasti převodních cen v ČR za poslední roky.

RokPočet ukončených daňových šetření v oblasti převodních cenDoměřená daň
(v mil. Kč)

Zvýšení základu daně 

(v mil. Kč)

Snížení daňové ztráty 

(v mil. Kč)

20202491 3627 010851
20214376052 529908
20226141 0394 7841 114
20235707245 8081 169

Zdroj: Finanční správa

Mezi důvody následného doměření daně v oblasti převodních cen patří například neschopnost společnosti prokázat daňovou uznatelnost nákladů na přijaté vnitroskupinové služby v takové míře, v jaké to Finanční správa požaduje, tedy (i) v jakém rozsahu byly služby poskytnuty, (ii) jaký z nich plynul užitek a zda (iii) související odměna nebyla pod/nadhodnocená.

Finanční správa dále uvádí, že se aktuálně zaměřuje také na přeprodávání reklamních služeb a zpětné licencování nehmotného majetku jeho původnímu vlastníkovi.

Nejen proto, že státní orgány intenzivněji sledují a kontrolují oblast převodních cen, je stále důležitější, aby společnosti samy aktivně monitorovaly a správně nastavovaly své transakce se spojenými osobami.

Je důležité zdůraznit, že se daná problematika netýká pouze výrobních podniků, ale téměř všech sektorů, včetně bank a pojišťoven. Určující je, zda daná společnost uskutečňuje transakce se spojenou osobou, přičemž se nemusí jednat pouze o přeshraniční transakce, ale i o tuzemské.

Pokud realizujete transakce se spojenými osobami, doporučujeme prověřit nastavení převodních cen, a předejít tak případným komplikacím v průběhu daňové kontroly. Ze zkušeností doporučujeme mít zpracovanou dokumentaci k převodním cenám a postupovat v jejím souladu. Zatímco české právní předpisy nepožadují povinně po poplatnících disponovat dokumentací k převodním cenám (na rozdíl například od Slovenska a dalších sousedních zemí), její přítomnost při daňových kontrolách představuje velkou výhodu. Rádi vám budeme v této oblasti nápomocni.

Kategorie
Kontakt

Podobné příspěvky

Váš odběr

Jako TPA Group se snažíme našim zákazníkům poskytovat produkty šetrné k životnímu prostředí. Všechny naše publikace si tedy můžete stáhnout jako digitální PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.