Home | 

Novela DPH: Jak se změní pravidla pro povinnou registraci od 1. ledna 2025?

Novela DPH: Jak se změní pravidla pro povinnou registraci od 1. ledna 2025?

Novinky
Kategorie
Kontakt

Novela zákona o DPH, která prošla druhým čtením v Poslanecké sněmovně a jež by měla nabýt účinnosti 1. ledna 2025, přináší nová, a nutno říci komplikovanější, pravidla pro povinnou registraci plátce DPH. Tato změna je vyvolána změnou evropské směrnice o DPH a její povinnou transpozicí do našeho zákona.

Jak to tedy bude s povinnou registrací k DPH od příštího roku?

Období, za které budou osoby povinné k dani (zjednodušeně podnikatelé – fyzické i právnické osoby) sledovat svůj obrat, bude kalendářní rok. Pokud podnikatel překročí v průběhu kalendářního roku obrat 2 000 000 Kč, vznikne mu povinnost podat přihlášku k registraci k DPH, nově však již do 10 pracovních dnů od překročení této částky. Plátcem se ale dle zákona stane až 1. ledna následujícího kalendářního roku. Nebude-li chtít podnikatel čekat až na toto datum, může se stát plátcem DPH hned další den po překročení uvedeného limitu obratu. To však pouze v případě, že toto své přání, tedy stát se plátcem DPH ihned, správci daně ve včas podané přihlášce k registraci vyjádří.

Pokud tak ale podnikatel neučiní a bude počítat s plátcovstvím až od začátku dalšího roku, neznamená to, že jeho povinnost sledovat svůj obrat v aktuálním kalendářním roce končí. Dále ho bude muset sledovat a jakmile překročí částku 2 536 500 Kč, musí do 10 pracovních dnů podat další přihlášku k registraci k DPH. Plátcem DPH se tentokrát stane již okamžitě, tedy hned další den po překročení částky obratu 2 536 500 Kč.

Trochu jiná pravidla pro povinnou registraci k DPH budou platit pro osoby povinné k dani (opět zjednodušeně podnikatele), které uskutečňují pouze plnění osvobozená bez nároku na odpočet daně (např. pouze finanční činnosti). Rozhodujícím pro jejich registraci k DPH bude první zdanitelné plnění uskutečněné poté, co v aktuálním kalendářním roce překročily obrat z osvobozených činností 2 000 000 Kč nebo 2 536 500 Kč. Pokud však osoby povinné k dani uskutečňovaly pouze osvobozená plnění i v předcházejícím kalendářním roce, a to za více jak 2,000,000 Kč, vznikne jim povinnost registrovat se jako plátce DPH již uskutečněním prvního zdanitelného plnění v aktuálním roce, a to bez ohledu na to, kolik v tu chvíli činí jejich obrat.

Jak jsme uvedli na začátku článku, novela zákona o DPH přinášející uvedené změny je stále v legislativním procesu. Protože však změny v registraci plátce DPH vycházejí z evropské směrnice o DPH, dá se očekávat, že v průběhu legislativního procesu již nedojde k výraznějším změnám.

Kontaktujte nás

Podobné příspěvky

Váš odběr

Jako TPA Group se snažíme našim zákazníkům poskytovat produkty šetrné k životnímu prostředí. Všechny naše publikace si tedy můžete stáhnout jako digitální PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.