Home | 

Strategičtí versus finanční investoři – který z nich je pro vás ten pravý?

Strategičtí versus finanční investoři – který z nich je pro vás ten pravý?

Novinky
Kategorie
Kontakt

Úvod

Ve světě fúzí a akvizic (M&A) je pro prodávající klíčové pochopit zásadní rozdíly mezi různými typy investorů. Finanční a strategičtí investoři mají různé cíle, oceňují různé atributy společnosti a po transakci fungují odlišně. Pochopením rozdílů mezi strategickými a finančními investory mohou prodávající činit informovanější rozhodnutí při účasti na transakcích M&A a vybrat si správného investora.

Strategičtí investoři

Strategičtí investoři obvykle upřednostňují akviziční cíle, které jsou v souladu s jejich dlouhodobými růstovými strategiemi, nabízejí synergie s jejich stávajícími aktivitami nebo poskytují přístup k cenným zdrojům a schopnostem. Často se zaměřují na společnosti ve stejném odvětví, které mohou posílit jejich konkurenční pozici. Při hodnocení příležitostí upřednostňují obchodní strategii, obchodní model a produktové řady.

Finanční investoři

Na druhé straně finanční investoři hodnotí potenciální akviziční cíle na základě jejich schopnosti generovat vysoké finanční výnosy. Vyhledávají podniky s vysokým růstovým potenciálem, atraktivními maržemi a silnou tvorbou peněžních toků.


Níže uvedený graf zobrazuje počet realizovaných transakcí s neobchodovanými podíly společností z Evropské unie a průměrnou hodnotu PE násobitele (násobek čistého zisku na akcii) v rozdělení na transakce realizované ze strany finančních a strategických investorů.

Z výše uvedeného grafu vyplývá, že finanční investoři realizovali v průměru transakce za vyšší násobek zisku ve srovnání se strategickými investory. Důvodem tohoto rozdílu mohou být především nízké úrokové sazby ve sledovaném období, kdy v období let 2017 až 2021 držela Evropská centrální banka nulovou základní úrokovou sazbu, což umožnilo finančním investorům získat levné dluhové zdroje na financování akvizic. Důkazem může být rok 2022, kdy Evropská centrální banka začala zvyšovat úrokové sazby, což způsobilo razantní propad počtu a valuací transakcí realizovaných finančními investory, kdy tento propad byl mnohem vyšší než u strategických investorů, díky čemuž byly v daném roce realizovány transakce strategickými investory za vyšší valuace než transakce realizované finančními investory.

V případě, že zvažujete prodej vaší společnosti, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám vyhledáme vhodného investora a provedeme vás náročným procesem realizace transakce až do úspěšného konce.  

Váš odběr

Jako TPA Group se snažíme našim zákazníkům poskytovat produkty šetrné k životnímu prostředí. Všechny naše publikace si tedy můžete stáhnout jako digitální PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.