Home | 

Stručně k vybraným novinkám na poli mezinárodního zdanění 06-08/2024

Stručně k vybraným novinkám na poli mezinárodního zdanění 06-08/2024

Novinky
Kategorie
Kontakt

K Pilíři 2: Čtvrtá sada administrativních pokynů

OECD zveřejnilo v pořadí již čtvrtou sadu administrativních pokynů. Tato sada poskytuje informace o postupech pro agregaci odložených daňových závazků, o metodice pro určení odložených daňových pohledávek a závazků pro účely dorovnávací daně, alokaci přeshraničních splatných a odložených daní, pravidlech pro alokaci zisků a daní v transparentních entitách a zacházení se sekuritizačními nástroji. Celé znění najdete zde.

K Pilíři 2: Návrh GIR (GloBE Information Return)

První návrh GIR z dílny OECD je na světě. GIR má soužit jako XML nástroj pro výměnu informací mezi příslušnými orgány. Uživatelská příručka poskytuje informace o konkrétních datových prvcích a všech atributech, které jednotlivé datové prvky popisují. Celé znění najdete zde a základní představení zde.

Bližší informace k Pilíři 2 najdete v našem newsletteru zde. O české implementaci těchto pravidel v novém zákoně o dorovnávacích daních jsme vás informovali zde.

GFŘ vydalo informaci k přerušení provádění vybraných článků smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Běloruskou republikou

S odkazem na diplomatickou nótu Ministerstvo financí v květnu 2024 vydalo sdělení, ve kterém oznámilo přerušení provádění vybraných článků smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Běloruskem na období od 1. 6. 2024 do 31. 12. 2026. Bližší informace naleznete v našem dřívějším článku zde.

Na konci června 2024 vydalo GFŘ navazující informaci, ve které upřesňuje dopady přerušení článků smlouvy. Ty pak demonstruje na vybraných příkladech, a to jak z pohledu plátce daně vyplácejícího zdanitelný příjem spadající pod některý z dotčených článků smlouvy běloruskému daňovému rezidentovi, tak z pohledu poplatníka, daňového rezidenta České republiky, realizujícího zdanitelný příjem ze zdrojů v Běloruské republice.

GFŘ v této informaci dále upozorňuje, že i přesto, že došlo k přerušení provádění některých článků smlouvy, lze Bělorusko i nadále řadit mezi státy, vůči jejichž daňovým rezidentům při výplatě příjmů není plátci daně uplatňována zvláštní sazba daně ve výši 35 %. Dále pak GFŘ v závěru informace uvádí, že je ke každé situaci nutno přistupovat individuálně a posuzovat různé aspekty, například zda se jedná o jednorázový, nebo postupně nabíhající příjem, kdy byl příjem poplatníkem realizován atd.

Statistika Corporate Tax Statistics 2024

OECD v červenci zveřejnilo svoji každoroční statistiku Corporate Tax Statistics 2024, která obsahuje informace o zdanění právnických osob, činnosti nadnárodních společností, postupech rozdělení základu daně a přesouvání zisku (BEPS). Celé znění najdete zde.

Autoři článku: Kateřina Mikulková, Martina Kastlová

Podobné příspěvky

Váš odběr

Jako TPA Group se snažíme našim zákazníkům poskytovat produkty šetrné k životnímu prostředí. Všechny naše publikace si tedy můžete stáhnout jako digitální PDF.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.